1600 jaar oud skelet gevonden naast dijk bij Oosterhout (update 1-4-21)

foto van grafGraf met skelet en gesp uit vroege middeleeuwen
01-04-2021
2048 keer bekeken

Dijken houden het water tegen, zodat mensen veilig er achter kunnen wonen, werken en recreëren. Daarom moeten ze sterk zijn en blijven. Nu en straks. Delen van de Waaldijk tussen Wolferen tot aan Sprok moeten we verbeteren zodat deze voor de toekomst voldoende veilig is. Het gehele dijktraject is ongeveer 15 kilometer lang. Hiervan valt 13,2 kilometer binnen het dijkversterkingsproject. Wil je op de hoogte blijven? Maak dan eenmalig inloggegevens aan.

Bij het archeologisch proefsleuven-onderzoek is bij Oosterhout een skelet gevonden uit de vroege middeleeuwen.

Graf

De overleden persoon lag in een graf op slechts een meter diepte. Naast het skelet troffen de archeologen ook een grote klomp roest aan dat na onderzoek een complete gesp blijkt te zijn. Een zeer zeldzame vondst dus.

Door röntgenonderzoek van de gesp weten we, dat het om een graf gaat uit de vroege middeleeuwen. Dat is de Merovingische of de Karolingische periode, grofweg tussen 500 en 900. Graven uit deze periode worden weinig gevonden. 

De precieze datering vraagt om nog meer onderzoek. En dan komen er wellicht ook antwoorden op deze vragen: Wie ligt er in het graf? Was het een man of een vrouw? Hoe oud was de persoon toen deze overleed? Waaraan overleed deze persoon? En waarom ligt die persoon hier?

Bekijk hier het 3D-model van het skelet 

Boerenerf

De archeologen verwachten de komende tijd nog meer ontdekkingen te doen. Zo is er onlangs ook een boerenerf uit de Romeinse tijd gevonden.

Lees meer over het proefsleuven onderzoek

Afbeeldingen

Twitter

Cookie-instellingen